La Figa de la Marina aterra al barri amb molta força!

La Marina Viva,


LA HISTÒRIA

Els barris de la Marina es troben al territori que tradicionalment s’ha anomenat Port. El nom té el seu origen a l’època dels ibers i els romans, fa més de dos mil anys, quan el Mediterrani formava, aquí, una badia que permetia als vaixells guarir-se del mar i carregar mercaderies. El riu Llobregat, amb les seves crescudes i canvis de curs, va anar formant, de mica en mica, el delta que ara fa que sigui terra el que aleshores, era aigua. Aquesta lluita, entre l'aigua i la terra, va deixar com a testimoni un estany que va existir durant molt de temps. La comunitat de persones, de veïnes i veïns, que es va formar al territori ara fa mil anys, va tenir al Castell de Port el seu lloc de govern, direcció i defensa. Aquest castell, que vigilava el territori des d’un turó de la muntanya de Montjuïc, ha estat testimoni de molts dels fets més importants de la història de Barcelona i de Catalunya, i va donar nom al terme que ara formen els nostres barris. Encara avui dia se’n poden veure algunes restes. S’hi arriba a través de l’històric camí de l’Esparver, nom d’un ocell que sempre ha estat habitual per aquestes terres. No falten històries i rondalles que tenen a un esparver com a protagonista. Una vegada a dalt, passades les runes del Castell, es troba una zona que durant molts segles ha estat coneguda com el Camp de les Figueres. I és que la figuera ha estat especialment abundant a la nostra terra. Moltes cases i masies de la Marina tenien algun d’aquests arbres custodiant els seus patis i no hi havia taula on faltessin les figues per menjar. Encara avui dia, podeu trobar figueres als nostres parcs i jardins. L’aigua, un castell, l’esparver i les figues són els elements que han format, d’alguna manera, la història i la identitat d’aquest territori que la gent que hi ha viscut ha anomenat Port, Castell de Port o Marina.


PINTXO FIGA

L'Associació de Comerciants de la Marina i La Marina Viva hem organitzat una experiència gastronòmica única: el Pintxo Figa. Aquesta ruta, que recorre diversos establiments de restauració i rebosteria del barri, ofereix als mariners i marineres l'oportunitat de degustar pintxos creatius amb la figa com a ingredient protagonista.

Amb un preu de només 3 euros per pintxo, aquest esdeveniment permetrà als participants descobrir les diferents varietats de figa, incorporades en receptes sorprenents i saboroses. La beguda no està inclosa, cosa que permet als assistents triar la seva combinació preferida per maridar aquests exquisits mossecs.

A més de gaudir d'aquests delícies, els participants tindran la possibilitat de guanyar un magnífic premi. Per optar-hi, només caldrà respondre un qüestionari disponible a tots els establiments participants. Aquesta és una gran oportunitat per celebrar la rica memòria històrica del barri mentre es gaudeix d'una experiència gastronòmica memorable.

No deixeu passar l'ocasió de tastar la creativitat culinària de La Marina amb el Pintxo Figa!


FIGAFLORS

La Marina estrena una nova imatge representativa que busca esdevenir un símbol d'orgull per a tots els seus veïns i veïnes. Amb una mirada enrere de mil anys, l'emblema del barri ret homenatge a la seva rica història i patrimoni, rememorant l'època en què el riu Llobregat passava per la zona, l'esparver era l'ocell característic, el castell de Port en constituïa el nucli i els camps estaven plens de figueres.

La figa, element gastronòmic icònic del barri, es converteix ara en el nou símbol identitari de la Marina. Aquest emblema busca connectar els mariners i marineres amb el seu passat i forjar una identitat col·lectiva, tot fent que se'n sentin orgullosos. Per tal de reforçar aquest sentiment, els habitants que se sentin identificats amb aquesta nova imatge seran anomenats amb afecte "Figaflors".

Com a part de la iniciativa, es repartiran 500 banderoles de balcó amb l'emblema de la figa per omplir els carrers i les llars del barri amb aquest nou símbol, fent que la Marina esdevingui una comunitat unida sota una mateixa identitat. Aquesta campanya vol aconseguir que la figa esdevingui molt més que un producte, convertint-se en un motiu de pertinença i orgull per a tothom.

La Figa de la Marina no és només un nou símbol; és la representació d'un passat ric i una aposta per un futur on els valors i la història del barri es mantinguin vius i presents en el cor de cada Figaflor.



ENFIGA’T

El proper divendres 20 de setembre, el barri de la Marina es prepara per acollir l'Emfiga't, un esdeveniment que posarà en valor la figa de la Marina i donarà el tret de sortida al cicle gastronòmic mariner. A partir de les 17.30 h, podreu gaudir d'una paradeta especial on s'oferirà un tast gratuït de la figa, el nou emblema del barri, que vol esdevenir molt més que un simple fruit, convertint-se en un símbol d'identitat i orgull per a tots els veïns i veïnes.

A més del tast, l'Emfiga't serà una oportunitat única per conèixer més sobre la història del barri i descobrir l'origen d'aquesta nova imatge que vol unir tota la comunitat sota la bandera dels Figaflors. Hi haurà una mostra de diferents tipus de figa, destacant la diversitat i la riquesa d'aquest fruit tan arrelat al nostre territori.

Els assistents també podran emportar-se la banderola dels Figaflors, per decorar els seus balcons i contribuir a omplir la Marina amb aquest símbol tan representatiu. L'Emfiga't no només serà una festa gastronòmica, sinó també una celebració de la nostra identitat com a barri, que mira al futur sense oblidar les seves arrels.

Veniu i emfigueu-vos amb nosaltres en aquesta jornada que promet ser tan dolça com la figa que celebrem!


RECEPTARI DE LA FIGA

Tothom està convidat a participar en la creació del receptari de la figa aportant les seves pròpies receptes on l'ingredient principal sigui la figa. Les receptes poden incloure confitures, postres, amanides, plats principals o qualsevol creació culinària en què les figues siguin les protagonistes.Per participar cal adreçar-se a la Biblioteca Francesc Candel. 


TALLER DE CONFITURA DE FIGA

Taller de confitura de figa on els participants podran descobrir els secrets d'aquestes delicioses fruita de temporada. El taller, que tindrà lloc dimecres 25 de setembre a les 18 hores, estarà conduït per una experta en cuina tradicional i de productes de temporada. Els assistents tindran l'oportunitat d'aprendre tot el procés de preparació, des de la selecció de les figues fresques fins a l'elaboració de la confitura, passant per les diferents tècniques de cocció i conservació. 



Modificar cookies