Terra Viva


Fa 100 anys la Marina veia sortir el primer avió des de l'hipòdrom de Can Tunis, grans indústries tèxtils com el Prat Vermell o Ca l'Erasme feien la seva producció al territori. Voleu conèixer més sobre aquesta època? Doncs no et perdis Terra Viva.

Un viatge al temps dels nostres avis, un intent de recuperar la memòria i mostrar-la en una exposició en viu de la vida d’abans. Fins fa quatre dies el vincle amb la natura i els animals era ben diferent a l’actual. Era un vincle sentimental i de dependència absoluta, ja que la terra, el bestiar i la pesca eren la base i el suport principal i d’aquests en depenia tothom. Aquests fets ens diuen d’on venim, ens acosten als orígens i ens donen identitat.

Tenir present aquests orígens és fonamental per encarar el futur. Intentar que els nostres fills puguin veure o tan sols intuir com es vivia fins fa quatre dies, sense les comoditats i els aparells que ens fan la vida més fàcil. Sense aigua corrent ni rentadores, però amb fonts i safarejos que aportaven uns valors a la vida comunitària, valors com el treball i l’esforç i que cal reivindicar.

La dificultat per encarar el dia a dia, la quotidianitat que avui se’ns presenta tan fàcil com encendre un botó i poder disposar de llum, aigua calenta, obrir una porta o apujar una persiana. Petits luxes que percebem com a normals, però als quals més de la meitat d’habitants del planeta no hi tenen accés.

 

Feu clic aquí per veure  les imatges de la jornada.

 

 

Els barris de la Marina han tornat a veure una reproducció del primer avió del país, enlairat l’any 1910 des d’uns terrenys de l’hipòdrom de Can Tunis. Va ser dissabte, durant tota la jornada, quan la plaça de la Marina va retrocedir 100 anys en el temps amb el Terra Viva, una mostra plena d’activitats que va servir per recuperar la memòria històrica d’aquests barris, organitzada per la Marina Viva, juntament amb la col·laboració d’entitats i comerciants del barri.

El centre neuràlgic de la Marina, la seva plaça, es va dividir en diferents espais decorats amb materials reciclats i figurants per ambientar com era el barri fa 100 anys, amb les grans indústries tèxtils del Prat Vermell o de Ca l’Erasme des d’on es feia la producció al territori. Dani Fernández, dinamitzador de la Marina Viva recordava que amb els anys “hem perdut una platja i masies, i aquesta enyorança l’hem volgut recuperar amb una mostra i una festa com aquesta”.

Al llarg del dia, milers de persones van participar de les activitats organitzades per les entitats del barri, totes amb un rerefons cultural i ple de tradició, com rondalles, gegants, capgrossos, tallers, jocs tradicionals i animació. “El nostre objectiu era fer una jornada lúdica i a la vegada la gent, sense adonar-se’n o si, es trobés envoltada d’un espai de cultura catalana”, deia Fernández. A més, un escenari al mig de la plaça va acollir durant tot el dia danses tradicionals catalanes, balls de sardanes i recitals poètics. Els assistents també es van trobar amb un mercat d’artesans, un photocall, i una exposició de labors fetes amb agulles. Més de 200 persones van sopar al mig de la plaça, amb la companyia del grup d’havaneres Mar i Vent.

 

Text www.el3.cat